Priaznivci ľudovej kultúry sa stretnú na 20. ročníku Šaffovej ostrohy

10.05.2012 Vranov nad Topľou

Dlhé Klčovo 10. mája (TASR) - Obec Dlhé Klčovo v okrese Vranov nad Topľou sa o niekoľko dní opäť stane dejiskom tradičného festivalu ľudovej kultúry s názvom Šaffova ostroha. Pozvanie na jubilujúci 20. ročník podujatia prijali stovky folkloristov z domova aj zo zahraničia.
Ako TASR informovala Anna Gdovinová z Hornozemplínskeho osvetového strediska vo Vranove nad Topľou, tradičné folklórne podujatie odštartuje v piatok 25. mája večer jubilujúcou výstavou s názvom Dvadsaťročná Šaffova ostroha vo fotografii. Pokračovať bude programom Osolené omrvinky, v ktorom sa predstavia s repertoárom svojich piesní a tancov viaceré folklórne zoskupenia zo Slovenska a Českej republiky.
"Sobota bude už tradične venovaná súťažiam sólistov tanečníkov," podotkla Gdovinová. Ako dodala, sobotný (26. 5.) večer bude po súťažnej časti pokračovať slávnostným program Dvadsaťročná Šaffova ostroha, počas ktorého uvedú do života knižnú publikáciu s rovnomenným názvom. Krst knihy bude spojený s vystúpením nositeľov tradícií, laureátov a viacerých tanečných sólistov, ktorý sa do Šaffovej ostrohy v Dlhom Klčove zapojili v uplynulých ročníkoch.
Nedeľnému (27. 5.) programu v priestoroch kultúrneho domu v Dlhom Klčove bude podľa Gdovinovej dominovať od 14.00 h tradičný galaprogram. Vystúpia v ňom taneční sólisti zo zahraničia, nositelia ľudových tradícií, ako aj členovia folklórnych zoskupení zo Slovenska a okolitých štátov. Organizátori Šaffovej ostrohy zároveň vyhodnotia v tento deň jej súťažnú časť a najúspešnejším účinkujúcim odovzdajú diplomy a vecné ceny.
V rámci tradičného festivalu ľudovej kultúry v Dlhom Klčove sa uskutoční aj obľúbená škola tanca a remesiel. Účinkujúcim sólistom budú hrať do tanca ľudové hudby folklórnych súborov Železiar a Vranovčan.
 

Vyberte región